Šta je Kendo

Kendo Kanji

 

Šta je Kendo?

Kendo je moderna  japanska borilačka veština mačevanja zasnovana na tehnikama korišćenja legendarnog japanskog mača katane, koji su koristili samurajski ratnici. U bukvalnom prevodu KENDO znači “put mača”,budući da potiče od reči ken = mač i do= put.  Nastao je kao način samuraja da vežbaju mačevanje, a da tom prilikom ne povrede jedni druge, te su  katane zamenili shinaii- četvorodelni mačevi od bambusovih trski.

Kendo se uglavnom trenira u parovima, ali u početku, dok se ne savladaju osnovne tehnike i stavovi, trenira se bez zaštitne opreme. Kasnije se prelazi u opremu koja omogućava borcima da se u potpunosti prepuste treningu i rade punom brzinom i snagom.

Kendoke (ljudi koji treniraju kendo) nose zaštitnu opremu po uzoru na samurajske oklope. Opremom su zaštićeni glava, grlo, stomak, ruke, a budući da su upravo to bodovne zone u kendu, te da se na tim delovima tela vežbaju zaseci, mogućnost povrede je svedena na najmanji mogući minimim.

Za razliku od ostalih borlilačkih sportova kendo treninzi su veoma bučni, jer kendoke konstantno koriste kiai (bučan borbeni poklik), kojim izražavaju svoj borbeni duh. (Zanimljivo je i da je sam kiai dobra tehnika oslobađanja nakupljenog stresa, jer su mnoge studije lekara pokazale da se stres najviše skuplja u prvom vratnom pršljenu, a da se odatle širi duž vrata i ledja. Lek za to je upravo glasan govor, vikanje, glasno pevanje itd.)

Važan deo veštine čine i kate tj, set vezanih formi, koje dva partnera izvode drvenim ili čeličnim mačevima. U koliko se kate rade drvenim mačem onda se rade bokenom – mačem od punog bambusovog drveta, za razliku od borbi koje se rade shinaijem – mačem od 4 bambusove trske.

U kendu ne postoje pojasevi, već se nivoi obeležavaju kjuovima-kojih ima 5 i predstavljaju učenička zvanja; i danovima- kojih ima 8 i predstavljaju majstorska zvanja. Koliko je zvanje osmog dana kenda u japanu prestiž, svedoči i činjenica da se polganje za osmi dan uz pravosudni ispit smatra najtežim.

(Odrasli vežbaju kendo da bi doveli svoje telo u formu, ali kendo pre svega oštri karekter. Svaka mačevalačka borba tera na brzo razmišljanje i čini vaš um oštrijim.)

Zašto kendo?

Kendo može vežbati svako i naći svoj put. Nisu vam potrebne nikakve fiziče pripreme da biste počeli. Nema ograničenje ni po polu ni po starosti. Kendo je jedna od retkih veština gde i dete može pobediti daleko većeg i snažnijeg protivnika.  Od zdravsvenih blagodeti treniranja kenda izdvojićemo: poboljšanje i ispravljanje držanja, otklanjanje problema sa disanjem, povećanje fiziče spremnosti i opšteg stanja organizma. Razvijaju se koncentracija i fokus. Više od mača kendo oštri um!